Zrobiłam, 42, niektóre z konfiturą własną, niektóre suche, bo maluchy nie chciały "z dziemem". Wyszło 42, zostało... może połowa. Mąż jeszcze z pracy nie wrócił. A ja faworki miałam robić, ale ostatecznie kupiłam dziś na jutro. Za to zaraz idę wstawiać... zakwas z buraków na Popielec i post...
przepis na pączki bez mleka, jajek, glutenu Od @Dorunia
1/2 kg ugotowanych ziemniaków - przemielić lub zmiksować na miazgę blenderem 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody przegotowanej ciepłej 15 dkg drożdży świeżych maka - pół na pół kukurydziana i skrobia pszenna bezglutenowa - tak na oko, aby konsystencja była dobra, ok. pół kg, może mniej.
1 łyżka octu lub spirytusu
Połowy tej porcji wyszło mi 10 sztuk
trzeba pomieszać wszystko , ale mąkę i drożdże na koniec, wyrobić dobrze i długo i uformować kulki (ręce i deska posypane mąką kukurydzianą lub skrobią, żeby się nie kleiło), przykryć ściereczką do naczyń i odstawić w ciepłe miejsce, żeby urosły nieco, potem smażyć w garnku z dużą ilością tłuszczu
@stephanos tak sobie myslalam o tym tluszczu, moja mama tez nie moze, ale olej kokosowy tak, moze by w paczkach zastapic maslo olejem kokosowym, jesli on u Ciebie w rodzinie nie jest zakazany.
Popełniłam dzis na kolacje po raz pierwszy w życiu gniazdka francuskie. Pyszne, chyba bardziej nam posmakowały niz pączki. A zadanie miałam utrudnione brakiem kuchni.
@mamuma spróbujemy! dzięki na pewno będzie lepszy, niż masło, rozważałam dodanie oliwy, ale chyba faktycznie kokosowy będzie lepiej pasować, a na jutro już i tak nie zdążymy, ale to i dobrze, zdążę kupić olej kokosowy i niedługo zrobimy podejście do pieczonych pączków
Robiłam z ciasta ptysiowego. Szklanke wody zagotowac z połową kostki masła. Dodać szklankę mąki i zaparzyć chwile. Zimne zmiksować z 4 jajkami wbijanymi kolejno. Smażyłam we frytkownicy. Szybko, czysto i prawie bezzapachowo.
Zrobiłam pieczone. W trzech wersjach: - otoczone cukrem (dla mnie koszmarnie słodkie, dzieci i mąż zachwyceni :-) ) - zanurzone w maśle z rozpuszczonym cukrem i cynamonem - czyste - dla mnie the best :-)
Nie zjadłam jeszcze ani jednego Smażyć paczki u nas to mija sie z celem ) Maz nie je słodyczy, No czasem cos przegryzie ....... W sobotę ) Bo to tzw wolny dzien Młody zje jednego Bo jednak On z tych co wola golonkę Ja tyz z jednego No moze dwa
Czemu ten tłusty czwartek nie jest w sobotę )
Eh Póki co trza zacząć dzien śniadaniem Maz granaty wyciska na sok!
P.S Wlasnie mówili w lokalnym radio, ze aby spalić paczka wystarczy przez 600 min słuchać muzyki
W alternatywnym świecie pod Maćka łóżkiem są dwa tłuste czwartki w roku. Dopiero wybrałam przepis, będę robić, raz w roku. Też wolę golonkę, ale nie rozmroziłam.
Zanurzone w maśle z rozpuszczonym cukrem --------- hipolit ) to ta sama wersja co oryginalnie tylko mniej słodko oryginalny przepis mówi zanurzyć w maśle i otoczyć cukrem z cynamonem 8-}
Paczki same w sobie sa już tluste i słodkie Mnie zaraz na myśl przyszły paczki (i inne słodkości) tureckie Po upieczeniu/usmażeniu zalewane/zanurzane w syropie cukrowym
Kto podesle mi kilka pączkòw? W sklepach pustki na pòłkach, a u nas wstawianie okien i ogòlna demolka. Takiego tłustego czwartku bez pączkòw to jeszcze u nas nie było [-(
Zjadłam jednego u siostry 3 mini serowe I doprawilam jeszcze jednym Do domu kupiłam cztery sztuki !!!! A to dlatego ze wlałam w gacie rozm S, wprawdzie kucnąć strach ale wyszłam To se psuć paczkami nie bede efektu )
@Hipolit tak sobie pomyslalam, ze ja bym chetnie nawet WLALA sie w eseczke
Poki co kaliber wiekszy, ale ze tu o paczkach ma byc, to z wczorajszych pieczonych zostaly 4 szt na dzis, juz pozarte. Ale w sobote zamierzam upiec z marmolada, zeby w niedziele "w gosci" wziac.
@Savia, ja tylko te maczane robilam I za slodkie dla mnie, dzieci przeszczesliwe, ale dzis one sie wilgotniejsze zrobily, bardziej paczkowy smak mialy, trzymalam w sloiku do kwaszenia malosolnych ogorkow
U mnie dwie blachy mini paczkow pieczonych wyszlo. Smakuja bardziej jak buleczki, ale dobre. Polowe zamrozilam. Opowiadam Mackowi, ze w Polsce to taka tradycja i konkurs jest, kto wiecej paczkow zje. No to sie wzial i 4 zjadl, teraz niezadowolony, ze glupi konkurs, bo nagrod nie ma, a przeciez wygral )
Zrobiłam też z kg mąki - orkiszowej półrazowej. Nie policzyłam ile dokładnie, ale coś pewnie koło 30. Tylko trochę zbite wyszły bo ciasto zrobiłam zbyt zwięzłe. Wczorajsze, na próbę, były lepsze. Zjadłam 4, córa 1, a reszta czeka na męża i brata z narzeczoną, jak wrócą z pracy. Smażyłam na tłuszczu kokosowym bezwonnym-dobrze się spisał.
Komentarz
A ja faworki miałam robić, ale ostatecznie kupiłam dziś na jutro. Za to zaraz idę wstawiać... zakwas z buraków na Popielec i post...
Od @Dorunia
1/2 kg ugotowanych ziemniaków - przemielić lub zmiksować na miazgę blenderem
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody przegotowanej ciepłej
15 dkg drożdży świeżych
maka - pół na pół kukurydziana i skrobia pszenna bezglutenowa - tak na oko, aby konsystencja była dobra, ok. pół kg, może mniej.
1 łyżka octu lub spirytusu
Połowy tej porcji wyszło mi 10 sztuk
trzeba pomieszać wszystko , ale mąkę i drożdże na koniec, wyrobić dobrze i długo i uformować kulki (ręce i deska posypane mąką kukurydzianą lub skrobią, żeby się nie kleiło), przykryć ściereczką do naczyń i odstawić w ciepłe miejsce, żeby urosły nieco, potem smażyć w garnku z dużą ilością tłuszczu
Szklanke wody zagotowac z połową kostki masła. Dodać szklankę mąki i zaparzyć chwile. Zimne zmiksować z 4 jajkami wbijanymi kolejno. Smażyłam we frytkownicy. Szybko, czysto i prawie bezzapachowo.
- otoczone cukrem (dla mnie koszmarnie słodkie, dzieci i mąż zachwyceni :-) )
- zanurzone w maśle z rozpuszczonym cukrem i cynamonem
- czyste - dla mnie the best :-)
Obiecałam dziś faworki :-)
O mamooooooo
Smażyć paczki u nas to mija sie z celem )
Maz nie je słodyczy, No czasem cos przegryzie ....... W sobotę )
Bo to tzw wolny dzien
Młody zje jednego
Bo jednak On z tych co wola golonkę
Ja tyz z jednego No moze dwa
Czemu ten tłusty czwartek nie jest w sobotę )
Eh
Póki co trza zacząć dzien śniadaniem
Maz granaty wyciska na sok!
P.S
Wlasnie mówili w lokalnym radio, ze aby spalić paczka wystarczy przez 600 min słuchać muzyki
I po co sie pocić
Dopiero wybrałam przepis, będę robić, raz w roku.
Też wolę golonkę, ale nie rozmroziłam.
---------
hipolit )
to ta sama wersja co oryginalnie tylko mniej słodko
oryginalny przepis mówi zanurzyć w maśle i otoczyć cukrem z cynamonem 8-}
ja zdecydowanie wolę czyste :-)
Mnie zaraz na myśl przyszły paczki (i inne słodkości) tureckie
Po upieczeniu/usmażeniu zalewane/zanurzane w syropie cukrowym
http://www.mojewypieki.com/przepis/pieczone-paczki
tylko cukru w środek trzeba dać połowę.
3 mini serowe
I doprawilam jeszcze jednym
Do domu kupiłam cztery sztuki !!!!
A to dlatego ze wlałam w gacie rozm S, wprawdzie kucnąć strach ale wyszłam
To se psuć paczkami nie bede efektu )
Choć wlałam ( tłuszcz ) jest chyba właściwsze )
Poki co kaliber wiekszy, ale ze tu o paczkach ma byc, to z wczorajszych pieczonych zostaly 4 szt na dzis, juz pozarte. Ale w sobote zamierzam upiec z marmolada, zeby w niedziele "w gosci" wziac.
@Savia, ja tylko te maczane robilam I za slodkie dla mnie, dzieci przeszczesliwe, ale dzis one sie wilgotniejsze zrobily, bardziej paczkowy smak mialy, trzymalam w sloiku do kwaszenia malosolnych ogorkow
W nowki eSki to ja nie marzę nawet wejść/wlać
No i dojadam te mini serowe, wmawiając sobie ze sa przecież mini )