2 duże piersi z kurczaka 2 zupy pieczarkowe w proszku 30 dkg swieżych pieczarek 400 ml śmietany 18% 4 duże ząbki czosnku Etapy przygotowania
1 Piersi opłukać, podzielić na porcje jak na kotlety, lekko "obstukać". 2 Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki i poddusić na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 3 Kotlety drobiowe panierować w suchej zupie pieczarkowej, a następnie układać w naczyniu do zapiekania przekładając warstwy usmażonymi pieczarkami. 4 Całość zalać śmietaną i zapiekać około 1h 15 minut stopniowo zwiększając temperaturę od 150 do 220 stopni. Najlepiej smakuje z ryżem i sałatką z czerwonej kapusty.
Tak!!! @jukaa to ten! Tak mi właśnie cos switalo, że cos pochrzaniłam. W zapiekance były pieczarki a nie cebula za to zupa była cebulowa a nie pieczarkową
Maniakalnie gotuje kompoty owocowe. Mam wrazenie, ze one mnie ratuja przed marnym koncem. Pytanie z seri glupich. Macie pomysly, co poza jablkami, gruszkami i mrozonymi truskawkami mozna wrzucic teraz? Mialam ciut mrozonki kompotowej z tesco ale mi nie podeszla (pusta smakowo troche). Szukam inspiracji;-)
@Agnicha, jak mi jutro auto ruszy to moze bym wpadla? Na herbatke;-) co do ratowania zycia, domowe kompoty trawie o kazdej porze. Nawet przy mega mdlosciach:-)
ja tych mrozonych kupnych owocow to do kompotu niet. Smaku mi to nie daje. Do galaretki, na ciasto ok, ale w kompocie to nie moge sie przekonac:-(
Robiłam kilka razy wołowe mięso i nie wychodziło dobre. Marzy mi się w jakimś sosie. Mi przeszkadza ten zapach ale zawsze jak u kogoś jadłam to był jakoś zamaskowany.
Dorotak, a może (wracając do kompotów) masz gdzieś źródło, albo choć małe źródełko pigwy? Jabłko plus pigwa i nie ma lepszego kompotu na świecie! A zapach pigwy pomagał mi przy mdłościach bardzo!
@Dorotak 24 zł/ kg to tanio! Jak jest w takiej cenie to kupuje więcej i mrożę wyporcjowane, jak nie trafie jakichś gulaszowych/rosołowych porcji wołowiny to daje tez do kielbas ( często do kiełbas kupujemy tłuściejsze rosołowe w ok 20 zl/kg ) Z udźca robię rolady - bo to zazwyczaj fajny kawał mięsa Z mniejszego kawałka tyz sie da Ja bsrdzo lubię wołowinę Mogę jeść codziennie w przeciwieństwie do innych mięs Sos spod wołowiny to najlepszy sos do mięs! Ja często zmielona daje do makaronów Bardzo drobno pokrojona do zupy dulaszowej, do ryżu - taki pilaw No i steki ....... mmmmm z masłem pietruszkowo czosnkowym
Teraz kupiliśmy udziec z dzika Maja być a'la schabowe albo jak okaże sie ze fajny to kawałek to beda rolady Bo schab był po ......... 88 zł/kg No to już by mi przez gardło nie przeszło (
Sztuczek na wolowe nie trzeba prawie zadnych. Mozna ja np udusic z miodem, piwem, iewlem angielskim , cebula i czosnkiem oraz warzywami korzeniowymi ( marchew, pietruszka) do tego pokrojone w kostke pataty. Ze dwa listki laurowe:) Doprawic ziolami. Wychodzi dobre, do podania z chlebem, kasza, ziemniakami lub kluskami - jak kto chce.
Przy wolowinie sztuka to gotowanie - zeby twarde nie wyszlo. Powoli, na srednim ogniu i bedzie pycha. MOzna tez zrobic pieczen - wolowinke obtoczyc w ziolach, czosnku i oliwie i pieeeec w niskiej temperaturze, a dlugo. Podawac z sosem chrzanowym - to klasyczne angielskie danie na niedzielny obiad. A za to steki, z najlepszych, chudych kawalkow miesa, to juz wyzsza szkola jazdy - smazenie na mocnym ogniu i nie za dlugo ( no, zaleznie, jak kto lubi - czy mocno wyzmazone, czy srednio, czy krwiste) ale w tym Jimmy sie specjalizuje.
Komentarz
Składniki
2 duże piersi z kurczaka
2 zupy pieczarkowe w proszku
30 dkg swieżych pieczarek
400 ml śmietany 18%
4 duże ząbki czosnku
Etapy przygotowania
1
Piersi opłukać, podzielić na porcje jak na kotlety, lekko "obstukać".
2
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki i poddusić na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3
Kotlety drobiowe panierować w suchej zupie pieczarkowej, a następnie układać w naczyniu do zapiekania przekładając warstwy usmażonymi pieczarkami.
4
Całość zalać śmietaną i zapiekać około 1h 15 minut stopniowo zwiększając temperaturę od 150 do 220 stopni.
Najlepiej smakuje z ryżem i sałatką z czerwonej kapusty.
Tak mi właśnie cos switalo, że cos pochrzaniłam. W zapiekance były pieczarki a nie cebula za to zupa była cebulowa a nie pieczarkową
A jutro goście do tych filetów w tfu! tfu! zupie w proszku dostaną jaglankę, żeby sie straty moralne zrównoważyły.
tylko że ja nie daję ani wanilii ani cukru, a czekolady tylko troszkę
u mnie chłopaki sami robili ostatnio na urodziny R
co do ratowania zycia, domowe kompoty trawie o kazdej porze. Nawet przy mega mdlosciach:-)
ja tych mrozonych kupnych owocow to do kompotu niet. Smaku mi to nie daje. Do galaretki, na ciasto ok, ale w kompocie to nie moge sie przekonac:-(
A jak robicie skorke kandyzowana?
Robiłam kilka razy wołowe mięso i nie wychodziło dobre.
Marzy mi się w jakimś sosie.
Mi przeszkadza ten zapach ale zawsze jak u kogoś jadłam to był jakoś zamaskowany.
A zapach pigwy pomagał mi przy mdłościach bardzo!
24 zł/ kg to tanio!
Jak jest w takiej cenie to kupuje więcej i mrożę wyporcjowane, jak nie trafie jakichś gulaszowych/rosołowych porcji wołowiny to daje tez do kielbas ( często do kiełbas kupujemy tłuściejsze rosołowe w ok 20 zl/kg )
Z udźca robię rolady - bo to zazwyczaj fajny kawał
mięsa
Z mniejszego kawałka tyz sie da
Ja bsrdzo lubię wołowinę
Mogę jeść codziennie w przeciwieństwie do innych mięs
Sos spod wołowiny to najlepszy sos do mięs!
Ja często zmielona daje do makaronów
Bardzo drobno pokrojona do zupy dulaszowej, do ryżu - taki pilaw
No i steki ....... mmmmm z masłem pietruszkowo czosnkowym
Teraz kupiliśmy udziec z dzika
Maja być a'la schabowe albo jak okaże sie ze fajny to kawałek to beda rolady
Bo schab był po ......... 88 zł/kg
No to już by mi przez gardło nie przeszło (
jakbym umiała zrobić to może i bym upolowała jaki nieduży kawałek na święta, w tesco maja teraz i P.mnie namawiał, żeby kupować póki tania...
lodówkę przygarnę chętnie, jeśli będzie...