2 duże piersi z kurczaka 2 zupy pieczarkowe w proszku 30 dkg swieżych pieczarek 400 ml śmietany 18% 4 duże ząbki czosnku Etapy przygotowania
1 Piersi opłukać, podzielić na porcje jak na kotlety, lekko "obstukać". 2 Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki i poddusić na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 3 Kotlety drobiowe panierować w suchej zupie pieczarkowej, a następnie układać w naczyniu do zapiekania przekładając warstwy usmażonymi pieczarkami. 4 Całość zalać śmietaną i zapiekać około 1h 15 minut stopniowo zwiększając temperaturę od 150 do 220 stopni. Najlepiej smakuje z ryżem i sałatką z czerwonej kapusty.
Tak!!! @jukaa to ten! Tak mi właśnie cos switalo, że cos pochrzaniłam. W zapiekance były pieczarki a nie cebula za to zupa była cebulowa a nie pieczarkową
Maniakalnie gotuje kompoty owocowe. Mam wrazenie, ze one mnie ratuja przed marnym koncem. Pytanie z seri glupich. Macie pomysly, co poza jablkami, gruszkami i mrozonymi truskawkami mozna wrzucic teraz? Mialam ciut mrozonki kompotowej z tesco ale mi nie podeszla (pusta smakowo troche). Szukam inspiracji;-)
@Agnicha, jak mi jutro auto ruszy to moze bym wpadla? Na herbatke;-) co do ratowania zycia, domowe kompoty trawie o kazdej porze. Nawet przy mega mdlosciach:-)
ja tych mrozonych kupnych owocow to do kompotu niet. Smaku mi to nie daje. Do galaretki, na ciasto ok, ale w kompocie to nie moge sie przekonac:-(
Robiłam kilka razy wołowe mięso i nie wychodziło dobre. Marzy mi się w jakimś sosie. Mi przeszkadza ten zapach ale zawsze jak u kogoś jadłam to był jakoś zamaskowany.
Dorotak, a może (wracając do kompotów) masz gdzieś źródło, albo choć małe źródełko pigwy? Jabłko plus pigwa i nie ma lepszego kompotu na świecie! A zapach pigwy pomagał mi przy mdłościach bardzo!
@Dorotak 24 zł/ kg to tanio! Jak jest w takiej cenie to kupuje więcej i mrożę wyporcjowane, jak nie trafie jakichś gulaszowych/rosołowych porcji wołowiny to daje tez do kielbas ( często do kiełbas kupujemy tłuściejsze rosołowe w ok 20 zl/kg ) Z udźca robię rolady - bo to zazwyczaj fajny kawał mięsa Z mniejszego kawałka tyz sie da Ja bsrdzo lubię wołowinę Mogę jeść codziennie w przeciwieństwie do innych mięs Sos spod wołowiny to najlepszy sos do mięs! Ja często zmielona daje do makaronów Bardzo drobno pokrojona do zupy dulaszowej, do ryżu - taki pilaw No i steki ....... mmmmm z masłem pietruszkowo czosnkowym
Teraz kupiliśmy udziec z dzika Maja być a'la schabowe albo jak okaże sie ze fajny to kawałek to beda rolady Bo schab był po ......... 88 zł/kg No to już by mi przez gardło nie przeszło (
Sztuczek na wolowe nie trzeba prawie zadnych. Mozna ja np udusic z miodem, piwem, iewlem angielskim , cebula i czosnkiem oraz warzywami korzeniowymi ( marchew, pietruszka) do tego pokrojone w kostke pataty. Ze dwa listki laurowe:) Doprawic ziolami. Wychodzi dobre, do podania z chlebem, kasza, ziemniakami lub kluskami - jak kto chce.
Przy wolowinie sztuka to gotowanie - zeby twarde nie wyszlo. Powoli, na srednim ogniu i bedzie pycha. MOzna tez zrobic pieczen - wolowinke obtoczyc w ziolach, czosnku i oliwie i pieeeec w niskiej temperaturze, a dlugo. Podawac z sosem chrzanowym - to klasyczne angielskie danie na niedzielny obiad. A za to steki, z najlepszych, chudych kawalkow miesa, to juz wyzsza szkola jazdy - smazenie na mocnym ogniu i nie za dlugo ( no, zaleznie, jak kto lubi - czy mocno wyzmazone, czy srednio, czy krwiste) ale w tym Jimmy sie specjalizuje.
Komentarz
Składniki
2 duże piersi z kurczaka
2 zupy pieczarkowe w proszku
30 dkg swieżych pieczarek
400 ml śmietany 18%
4 duże ząbki czosnku
Etapy przygotowania
1
Piersi opłukać, podzielić na porcje jak na kotlety, lekko "obstukać".
2
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki i poddusić na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3
Kotlety drobiowe panierować w suchej zupie pieczarkowej, a następnie układać w naczyniu do zapiekania przekładając warstwy usmażonymi pieczarkami.
4
Całość zalać śmietaną i zapiekać około 1h 15 minut stopniowo zwiększając temperaturę od 150 do 220 stopni.
Najlepiej smakuje z ryżem i sałatką z czerwonej kapusty.
Tak mi właśnie cos switalo, że cos pochrzaniłam. W zapiekance były pieczarki a nie cebula za to zupa była cebulowa a nie pieczarkową
A jutro goście do tych filetów w tfu! tfu! zupie w proszku dostaną jaglankę, żeby sie straty moralne zrównoważyły.
tylko że ja nie daję ani wanilii ani cukru, a czekolady tylko troszkę
u mnie chłopaki sami robili ostatnio na urodziny R
co do ratowania zycia, domowe kompoty trawie o kazdej porze. Nawet przy mega mdlosciach:-)
ja tych mrozonych kupnych owocow to do kompotu niet. Smaku mi to nie daje. Do galaretki, na ciasto ok, ale w kompocie to nie moge sie przekonac:-(
A jak robicie skorke kandyzowana?
Robiłam kilka razy wołowe mięso i nie wychodziło dobre.
Marzy mi się w jakimś sosie.
Mi przeszkadza ten zapach ale zawsze jak u kogoś jadłam to był jakoś zamaskowany.
A zapach pigwy pomagał mi przy mdłościach bardzo!
24 zł/ kg to tanio!
Jak jest w takiej cenie to kupuje więcej i mrożę wyporcjowane, jak nie trafie jakichś gulaszowych/rosołowych porcji wołowiny to daje tez do kielbas ( często do kiełbas kupujemy tłuściejsze rosołowe w ok 20 zl/kg )
Z udźca robię rolady - bo to zazwyczaj fajny kawał
mięsa
Z mniejszego kawałka tyz sie da
Ja bsrdzo lubię wołowinę
Mogę jeść codziennie
Sos spod wołowiny to najlepszy sos do mięs!
Ja często zmielona daje do makaronów
Bardzo drobno pokrojona do zupy dulaszowej, do ryżu - taki pilaw
No i steki ....... mmmmm z masłem pietruszkowo czosnkowym
Teraz kupiliśmy udziec z dzika
Maja być a'la schabowe albo jak okaże sie ze fajny to kawałek to beda rolady
Bo schab był po ......... 88 zł/kg
No to już by mi przez gardło nie przeszło
jakbym umiała zrobić to może i bym upolowała jaki nieduży kawałek na święta, w tesco maja teraz i P.mnie namawiał, żeby kupować póki tania...
lodówkę przygarnę chętnie, jeśli będzie...