@Dorotak, jak glodni to zjedzą nie musi smakować .
Oj nie, znam taka jedna co do stolu nie usiadzie, jak cos nie takie na talerzu. Woli byc glodna. Wiele razy caly dzien bez jedzenia, bo obiad nie taki.
@Elunia współczuję, ja wybrzydzania nei znoszę, uznaję, że ktoś może nie lubię 3-4 rzeczy i tego nie robię ale to co robię ma być jedzone przez wszystkich, no sorry, Jak nie chcą znaczy głodni nie są i następny posiłek za 4h jest.
@MonikaN - jeden na bezmlecznej, drugi na razie bez diety ale coś czuję, że będzie bo testy robimy i się tylko modlę by to gluten nie był;-)
Żebym ja jeszcze sama w domu była i miała czas to ugotować ale latam między stołem gdzie siędzą i robią ED a kuchenką jak wściekła...
a jakiś jednogarnkowiec nie wchodzi w grę? gar bigosu/fasolki/lecza/grochówki do tego chleb i obiad na 3 dni z głowy (chyba zę faktycznie zjedzą 10 litrowy garnek w jeden dzień)
U mnie problem odwrotny. Uczę sie gotować jak najmniej bo nie ma komu jeść. I jem w końcu tylko ja. Bo teściowa nie lubi nowoczesnyvh wynalazków więc np faszerowanej cukini nie zje i znowu jest nie głodna bo zjadła na śniadanie kaszanki dużo. A mąż " blee zupa krem? Mówiłem ci ze kremów nie cierpie" czy ktoś umie zrobić np tylko pół faszerowanej cukini? Nie jest proste. A jeszcze ja na diecie lekkostrawnej bez mleka bez jaj i bez pomidorów
Smalec w garnczku glinianym,a ogorki kiszone tez w garnczku.Szynka jakas wedzona ale cala tylko kilka plastrow nakrojone.Zamiast szynki wielka noga wedzona tez ladnie wyglada i. tez kilka plastrow nakroic.
dynia pieczona rozkrojona na dwie połówki, pestki usunięte. Łyżki do nabierania wbite w dynię, sosy ze dwa obok. Dynie do dekoracji stołu i podłogi.
kiełbasa w pętach, ukrojone kilka kawałków, chrzan w gornusiu. oscypek w plastrach i jeden w całości, "forma oscypkowa do dekoracji. W snopku słomy jabłka. na półmisku jabłka pieczone w całości. Gruszki zapiekane z którymś waszych serów. (to na zimno i gorąco)
Jak kisicie kapuste? Ka szatkowalam, solilam, ugniatalam i co 2-3 dni przebijalam, ale gdzies wyczytalam, ze przed soleniem to ona musi w ciemnym stac 3 dni, zeby sie cos tam wydzielilo. Jak Wy kisicie?
Komentarz
@MonikaN - jeden na bezmlecznej, drugi na razie bez diety ale coś czuję, że będzie bo testy robimy i się tylko modlę by to gluten nie był;-)
Żebym ja jeszcze sama w domu była i miała czas to ugotować ale latam między stołem gdzie siędzą i robią ED a kuchenką jak wściekła...
czyli na tak zwany zimny stół się nie nada?
to co tradycyjnego/staropolskiego/przedwojennego byście poleciły na taki stół?
(znalazłam śledzie na ziemniakach, chleb ze smalcem, ogórki kiszone, ale coś jeszcze bym chciała )
smalec z grzybkami
porządne salami
faszerowane jajka
http://adamczewski.blog.polityka.pl/2011/12/20/co-lubili-goscie-przedwojennych-lokali/
Dynie do dekoracji stołu i podłogi.
kiełbasa w pętach, ukrojone kilka kawałków, chrzan w gornusiu.
oscypek w plastrach i jeden w całości, "forma oscypkowa do dekoracji.
W snopku słomy jabłka. na półmisku jabłka pieczone w całości. Gruszki zapiekane z którymś waszych serów. (to na zimno i gorąco)
wiecie że przed wojną w Polsce używali sporo parmezanu?
dzięki za podpowiedzi !!
a ciacho? piernik? sernik?
a ciasto piernik, albo z jabłkami
będzie ok.