Białe czy zielone? Ja tylko zielone lubię, więc o bialych się nie wypowiem. Najprościej to umyć, odlamac zdrewniałe konce (same się odlamią tam, gdzie trzeba), jak grubasy, to obrac obieraczką (raz mi sie zdarzyło obierać), wrzucic na wrzatek osolony na max 3 minuty, wyjąć, polac masłem i chrupać. Jak siè szparagi 'przeciagnie' to robią się gumowe i łykowate - niedobre. Ma byc express.
My też lubimy wszyscy zielone, kupuję jak najdrobniejsze, z grubymi jest duże ryzyko, że połowa łodygi pójdzie do śmieci, albo czeka nas zabawa w obieranie. Oprócz gotowania - dobre są upieczone - do naczynia żaroodpornego układam szparagi, dodaję odrobinę oliwy z oliwek, zioła, pieczemy kilka minut, na koniec posypuję parmezanem/pecorino - pyszne! Świetne są też z grilla - grillowane na tackach (takich srebrnych do grilla), po prostu układam szparagi i na nie kładę odrobinę masła czosnkowego, czy polewam odrobiną oliwy, można podsypać ziołami. Można też grillować szparagi owinięte w cieniutki plasterek boczku. Można też szparagi (jeśli są naprawdę cienkie i świeże) dodać do mieszanki ugrillowanych warzyw - szparagi w zasadzie można jeść też na surowo, więc dodane do jeszcze gorących warzyw lekko się uparują, ale będą chrupkie, słodkie i super pasują do takich warzyw, odświeżają
Seler -starty na tarce z najgrubszymi oczkami, jabłko też starte na tarce z najgrubszymi oczkami, rodzynki (tak ze 3 łyżki) oraz jeśli ktoś lubi 1-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich. Wszystko to wrzucić do miski i wymieszać z jogurtem naturalnym lub śmietaną+sokiemz cytryny (tak z łyżkę)+solą i cukrem (do smaku).
No o jarzynówkę chodzi.Nie ta która robi paćkę i nie ta która robi drobniutkie wiórki tylko ta kolejna w wielkości.U mnie na tarce (mam taką prostokątną) to jest akurat najgrubsza.
Ooo sałatka! To jest myśl. To na kolację sałatka. a koktajl z czym żeby smakował?
Rabnelam się przy zamówieniu z Tesco. Miałam wpisać 3, a nie usunęłam jedynki i stałam się szczęśliwa posiadaczką 13kg arbuza. Bogu dzięki, że był tani
Ej no co to jest 13 kg arbuza? Sama skóra z tej ilości to jakieś 5 kg minimum. Ja w sezonie potrafię zjeść dziennie ok 5 -6 kg, oczywiście jak nie pracuję
@kociara, po pierwszej panice wzięłam się do roboty i tej połówki juz nie ma. zniknęła brzuchach chłopaków i moich. Ale jednak ilość mnie przeraziła fest. No kto normalny na raz kupuje tyle arbuza:D
Te dwa całe w ciemnym, chłodnym miejscu poleża myślę;)
odnośnie tej sałatki z arbuzem @Dorotak @ sałata lodowa lub kapusta pekińska arbuz pokrojony w kratkę ( odpestkowany najlepiej) czerwona cebula feta zero przypraw, bo feta daje sól, arbuz słodycz a cebulka nieco ostrości super smakuje z uprażonym słonecznikiem ( do posypania)
proporcje zależne od gustu smakowego, jak kto woli słodsze rzeczy to więcej arbuza, jak ostrzej, więcej cebulki, słoność regulujemy ilością fety ja najczęściej na jedną sałatę, jedną fetę, pół małego arbuza i jedną sporą cebulę
Komentarz
Ja tylko zielone lubię, więc o bialych się nie wypowiem.
Najprościej to umyć, odlamac zdrewniałe konce (same się odlamią tam, gdzie trzeba), jak grubasy, to obrac obieraczką (raz mi sie zdarzyło obierać), wrzucic na wrzatek osolony na max 3 minuty, wyjąć, polac masłem i chrupać.
Jak siè szparagi 'przeciagnie' to robią się gumowe i łykowate - niedobre.
Ma byc express.
Rabnelam się przy zamówieniu z Tesco. Miałam wpisać 3, a nie usunęłam jedynki i stałam się szczęśliwa posiadaczką 13kg arbuza. Bogu dzięki, że był tani
Sama skóra z tej ilości to jakieś 5 kg minimum.
Ja w sezonie potrafię zjeść dziennie ok 5 -6 kg, oczywiście jak nie pracuję
Te dwa całe w ciemnym, chłodnym miejscu poleża myślę;)
w czwórkę pochłaniają tyle naraz, że szok
ja jakoś nie jestem fanką i nie rozumiem
ja chce MELONY
@
sałata lodowa lub kapusta pekińska
arbuz pokrojony w kratkę ( odpestkowany najlepiej)
czerwona cebula
feta
zero przypraw, bo
feta daje sól, arbuz słodycz a cebulka nieco ostrości
super smakuje z uprażonym słonecznikiem ( do posypania)
proporcje zależne od gustu smakowego, jak kto woli słodsze rzeczy to więcej arbuza, jak ostrzej, więcej cebulki, słoność regulujemy ilością fety
ja najczęściej na jedną sałatę, jedną fetę, pół małego arbuza i jedną sporą cebulę
@kociara ...jak Ty to wszystko pamiętasz...
Pamiętam nasza dyskusje o tym