Zielenina typu mix sałat połozyć na połmisku na to pomidorki koktajlowe ser feta i rzucić kawałki arbuza .Polać sosem np.oliwa przyprawy i sok z arbuza.
Pomocy! Odkryłam w lodówce dużą paczkę (450g) szynki konserwowej, ktorej waznośc konczy sie dziś. Na kanapki nie da rady tego zjesć. Co z niej zrobić, zeby nie zmarnowac? Myslałam o jakiejs sałatce- ryz, ser żółty moze ogorek konserwowy, ale nie mam Macie jakies pomysły?
noo.. dovra jest tzw slimakowa.. to tam pierozki te takie z biedronki np. slimaki i wlasnie ser pomidory koktajlowe jogurt z majobezem kukurydza chyba.. i nie pamietam co jeszcze. tylko tej szynki to duzo.. ja bym tak nie plakala z ta waznoscia..do jutra tez da rade.. jeszcze galarete mizna zrobic jak masz z czego
Jadłam sałatkę ryż, szynka konserwowa, ananas, kukurydza, majonez. Bardzo smaczna. Albo może pokroić w grube plastry, opanierować i usmażyć jak kotlety
Tylko ja bym zamiast ryżu dala jajka na twardo. Albo groszek konserwowy,szynka,papryka majonez.
Jej narobiłyście mi smaku idę zobaczyć co mam w lodowce.
prosze niech ktos podrzuci jak sie robilo kruszona beze z truskawkami. glownie chodzi o dokladny przepis na beze no i czy smietana sama czy niedajboze z mascarpone.. rocznice dzis mamy 3 do kwadratu a ja nic.. a na lozku rano barylki zastalam ;-)
@MAFJa - cytat za @kowalka U nas ten ze zdjęcia robimy tak: - przepis podstawowy był następujący: 1. kruszymy bezy na tortownicę/ blaszkę 2. Ubijamy śmietankę 30% (słodzimy odrobinę, lub wcale) 3. Rozsmarowujemy bitą śmietanę na bezach (żeby weszła między nie także) 4. Układamy owoce na śmietanie (truskawki kroimy na pół, układamy płaską powierzchnią na śmietanie) 5. Wkładamy do lodówki na 1,5 - 2 h.
Jak chcę mieć bardziej "tortowo", to robię z masą, i wtedy
1. Kruszymy bezy jw. 2. Ubijamy śmietankę 30 %, słodzimy lub nie (ja - troszkę) jak już jest ubita mieszamy z serkiem (lub dwoma op.) mascarpone (mieszam na najniższych obrotach miksera), dodajemy garść wiórków kokosowych i ze 2 łyżki rumu. (lub nie dodajemy nic/ dodajemy inne lubiane rzeczy) 3. Powstałą masę rozsmarowujemy na bezach 4. Ubijamy śmietankę 30% 5. Rozsmarowujemy na kremie 6. Dekorujemy owocami. 7. Chłodzimy w lodówce 1,5 - 2 h.
Bezy kupuję w sprawdzonej piekarni, bo nigdy mi się białka nie zbierają "przy okazji". Są świeże, kruche i bardzo smaczne - mogę je przechowywać też "na później". No i wtedy zrobienie tortu trwa pół godziny + chłodzenie.
Jak zrobić naprawdę smaczny i orzeźwiający napój z mięta? Mam wrażenie ze tylko ta pomaga mi na chwile ugasić pragnienie, ale kupnem soki i napoje mają bardzo dużo cukru.
u nas kilka gałązek mięty zalanych wrzątkiem i zaraz to wszystko do dzbanka z zimną wodą, kostki lodu i plasterki limonki lub cytryny, ale całe gałząki w dzbznku pozostają, piękne i smaczne.
Ja listki mięty (mocno porwane, albo nawet lekko roztarte w rękach) wrzucam do wody i dodaję sok wyciśnięty z cytryny. Dzięki temu, że mięta jest roztarta, to daje intensywny aromat.
@wiesia ja myje lodowke zwyczajnie, woda i sciereczka. Natomiast na zapachy lodowkowe mam patent: na malym spodeczku lub na nakretce od sloika( nie zajmuje wtedy zbytecznie wiele miejsca)nasypuje na jeden sody oczyszczonej a na drugi mielona kawe. Obie substancje bardzo fajnie wychwytuja i pochlaniaja aromaty. Wymieniam co jakis czas zawartosc spodeczkow na swieza. No i jest eko
Komentarz
Odkryłam w lodówce dużą paczkę (450g) szynki konserwowej, ktorej waznośc konczy sie dziś. Na kanapki nie da rady tego zjesć. Co z niej zrobić, zeby nie zmarnowac? Myslałam o jakiejs sałatce- ryz, ser żółty moze ogorek konserwowy, ale nie mam
Macie jakies pomysły?
Albo groszek konserwowy,szynka,papryka majonez.
Jej narobiłyście mi smaku idę zobaczyć co mam w lodowce.
U nas ten ze zdjęcia robimy tak:
- przepis podstawowy był następujący:
1. kruszymy bezy na tortownicę/ blaszkę
2. Ubijamy śmietankę 30% (słodzimy odrobinę, lub wcale)
3. Rozsmarowujemy bitą śmietanę na bezach (żeby weszła między nie także)
4. Układamy owoce na śmietanie (truskawki kroimy na pół, układamy płaską powierzchnią na śmietanie)
5. Wkładamy do lodówki na 1,5 - 2 h.
Jak chcę mieć bardziej "tortowo", to robię z masą, i wtedy
1. Kruszymy bezy jw.
2. Ubijamy śmietankę 30 %, słodzimy lub nie (ja - troszkę) jak już jest ubita mieszamy z serkiem (lub dwoma op.) mascarpone (mieszam na najniższych obrotach miksera), dodajemy garść wiórków kokosowych i ze 2 łyżki rumu. (lub nie dodajemy nic/ dodajemy inne lubiane rzeczy)
3. Powstałą masę rozsmarowujemy na bezach
4. Ubijamy śmietankę 30%
5. Rozsmarowujemy na kremie
6. Dekorujemy owocami.
7. Chłodzimy w lodówce 1,5 - 2 h.
Bezy kupuję w sprawdzonej piekarni, bo nigdy mi się białka nie zbierają "przy okazji".
Są świeże, kruche i bardzo smaczne - mogę je przechowywać też "na później".
No i wtedy zrobienie tortu trwa pół godziny + chłodzenie.
Dzis mam w niej pustki akurat