@jukaa te wychodzą smaczne https://aniagotuje.pl/przepis/ciasteczka-orzechowe Jak się przebijesz przez tekst. Dużo fajnych przepisów na stronie, ale kobieta dla mnie mocno wodę leje, dlatego wolę korzystać z moich wypieków xD
Zainspirowana przez @Dorotak zrobiłam dziś tort. Bezglutenowy i prawie bezmleczny. Mąż zrobił wczoraj biszkopt i trzeba coś było z nim Biszkopt na mące kukurydzianej, bo innej nie było Niektórzy nie mogą mleka w dużych ilościach, więc miałam problem z kremem. Ubiłam masło z cukrem pudrem, dodałam masła nerkowcowego. Dobre, następnym razem spróbuję z margaryną, żeby w ogóle nie było mleka. Blaty nasączyłam połączeniem soku z limonki, wody i cukru. Też dobre Dodatkowo wkroiłam do środka cukierki "galaretki wiosenne" z czekoladą czy jakoś tak. Kremu wyszło mało, ale był ciężki i nie chciałam więcej dorabiać. Znalazłam jakiś marcepan, rozwałkowałam między 2 arkuszami papieru do pieczenia, udało się dość cienko. przykryłam tort. Robiony bez szczególnej okazji, więc jakoś bardzo się nie przyłożyłam do dekoracji i wykończenia. Dość drogo to wychodzi, jakieś 70zł na składniki (ale ponad połowę kosztowało masło nerkowcowe i marcepan do dekoracji) za 15-20 porcji. Jutro będziemy próbować, dam znać, czy dobre wyszło. Roboty rzeczywiście nie ma dużo. Ale jakby miał być ładny, to musiałabym poćwiczyć
Tak, torty z dobrych składników są drogie. Jak się zacznie przeliczać to średnica 20cm na 20 porcji to koszt składników 60-120zl. Plus media. Plus kilka godzin pracy. Trudno jak się na co dzień nie piecze to przeliczyć, dlatego potem ludzie łapią taki bulwers że 'placek z kremem' na 20 małych porcji kosztuje w domowej cukierni 300 zł;)
No dobra, sprobowalismy. Smak bardzo dobry, cudowne połączenie smaków, lepszy niż z cukierni. Biszkopt kukurydziany bardzo sypki, trzeba robić inny. Na pewno powinien się dłużej przegryzac i chyba za mało nasaczylam. Proporcje : biszkopt z czterech białek, 150g cukierków, 400g masła nerkowcowego i 200g zwykłego. Do nasaczenia dałam sok z 1 limonki z mala ilością wody i cukrem pudrem. Wyszedł niski tort średnicy 22cm. Da radę przykryć masa marcepanowa o wadze 250g. Dałabym więcej limonki do nasaczenia. I biszkopt na innej mące. I zrobiłbym kilka dni wcześniej
Zainspirowana przez @Dorotak zrobiłam dziś tort. Bezglutenowy i prawie bezmleczny. Mąż zrobił wczoraj biszkopt i trzeba coś było z nim Biszkopt na mące kukurydzianej, bo innej nie było Niektórzy nie mogą mleka w dużych ilościach, więc miałam problem z kremem. Ubiłam masło z cukrem pudrem, dodałam masła nerkowcowego. Dobre, następnym razem spróbuję z margaryną, żeby w ogóle nie było mleka. Blaty nasączyłam połączeniem soku z limonki, wody i cukru. Też dobre Dodatkowo wkroiłam do środka cukierki "galaretki wiosenne" z czekoladą czy jakoś tak. Kremu wyszło mało, ale był ciężki i nie chciałam więcej dorabiać. Znalazłam jakiś marcepan, rozwałkowałam między 2 arkuszami papieru do pieczenia, udało się dość cienko. przykryłam tort. Robiony bez szczególnej okazji, więc jakoś bardzo się nie przyłożyłam do dekoracji i wykończenia. Dość drogo to wychodzi, jakieś 70zł na składniki (ale ponad połowę kosztowało masło nerkowcowe i marcepan do dekoracji) za 15-20 porcji. Jutro będziemy próbować, dam znać, czy dobre wyszło. Roboty rzeczywiście nie ma dużo. Ale jakby miał być ładny, to musiałabym poćwiczyć
Tak, torty z dobrych składników są drogie. Jak się zacznie przeliczać to średnica 20cm na 20 porcji to koszt składników 60-120zl. Plus media. Plus kilka godzin pracy. Trudno jak się na co dzień nie piecze to przeliczyć, dlatego potem ludzie łapią taki bulwers że 'placek z kremem' na 20 małych porcji kosztuje w domowej cukierni 300 zł;)
No ale jak spojrzysz na te kwoty, to w sumie wszystko jedno czy te składniki kosztują 80 czy 30- końcowej ceny jakoś bardzo to nie zmieni. Bulwers jest bardziej na to, że ktoś ceni swoją pracę...
Każdy powinien cenić. Na swój sposób torty to rękodzieło. Na dodatek jeśli domowa cukiernia działa legalnie - to dużo trudniejsza praca niz robienie np biżuterii - bo tu w grę wchodzi przede wszystkim sanepid ale to temat na inny wątek
Nie wiem, jaki zrobić tort na swoja trzydzieche. Rodzina przyjeżdża w pierwszy dzień świąt...
Każdy powinien cenić. Na swój sposób torty to rękodzieło. Na dodatek jeśli domowa cukiernia działa legalnie - to dużo trudniejsza praca niz robienie np biżuterii - bo tu w grę wchodzi przede wszystkim sanepid ale to temat na inny wątek
Popieram @Rejczel, dla mnie smak masy z margaryny jest nie do przejścia, jakbym świeczkę jadła. Ale wiadomo, jak ktoś ma różne nietolerancje to trzeba się jakoś ratować.
Dodawałam margarynę do wypieków, ciast, ale nie do kremów. Przy obecnych cenach i promocjach na masło, to się margaryny nie opłaca kupować. Można kupić w robalu kostke za 3zl w promocji. Ja robię sobie wtedy zapas. Aktualnie mam 11 kostek w lodówce, każda za 3zl. Do Świąt będę musiała dokupić.xD
Muszę spróbować z tą margaryna. To masło nerkowcowe daje dużo smaku,wiec jest nadzieja, że zabije smak margaryny. Teraz tort wyższedl przepyszny, mam nadzieję, że z margaryna będzie dobry (a nie "dobry jak na tort bez mleka")
Moze w takim razie zamiast kremu zrobic przelozenie z drzemu/musu owocowego(+ chyba troche zelatyny, zeby to sie nie rozjechalo), na to galaretka z owocami albo na wierzch ta przykrywka z marcepanu.
Mowie Wam dziewczyny, pieczcie! Serio! Szybko można się nauczyć jak zrobić dobry tort. A radocha przy tym ogromna i oszczędność finansowa i na zdrowiu. No i smak bez porównania nawet jak krem płynie...
Nie, galaretka to nie krem. A co do propozycji @kasha sam tłuszcz mleczny tj masło klarowne się nie ubije, bez szans. On jest twardy albo plynny Mogę zastąpić w maśle białko mleczne jakimś innym. Robię masło klarowane i dokładam białka. Tylko co dodać? Wodę z cieciorki odparowana??? Białko jaja kurzego w proszku? Lecytyne? Potem ubijam. Ma to szanse.
Mogę stopic czekolade weganska, połączyć z masłem orzechowym, schłodzić i ubić. Też może wyjść.
Lata temu robiłam pewnej dziewczynce na urodziny tort urodzinowy z kremem budyniowym miksowanym z Kasią ; jej mama nie chciała na maśle Do tego były drobno krojone ananasy lub brzoskwinie i to był bardzo dobry tort
Mam wrażenie, że lepszy niż na maśle, bo miękki
Jedyne , co przeszkadzało ,to świadomość ,że margaryna nie jest zdrowa
dzięki; może to wyglądać tak, że wybrzydzam. Ale chcę zrobić tort np. na swoje urodziny. I chciałabym, żeby wszyscy mogli jeść, a galaretki, żelatynę, agar i leguminę mam już przerobione w każdą możliwą stronę. Nie musi to być zdrowe, na litość, tort ma tyle cukru że o zdrowiu nie ma mowy. I je się go kilka - kilkanaście razy do roku.
@matka6 przeczytałam najpierw "(...) z kremem budyniowym ubijanym z Kasią, jej mamą. Nie chciała na maśle... (...)" i się zastanawiam, bo co dwie kucharki do ubijania budyniu
a ten krem na żółtkach to chodzi o ubicie żółtek z pudrem w kąpieli wodnej? Ostatnio kombinowałam jeszcze, czy nie da się zrobić kremu z bezy włoskiej, tak w temacie jajek
Ale tu nie chodzi zupełnie o kwestie zdrowotne, to znaczy z wyjątkiem tej alergii. Ale przyjmuję do wiadomości, że krem na margarynie może być niesmaczny. Śmietanka kokosowa też się nieźle ubija, ale ja jakoś nie mogę zdzierżyć smaku, ciasto od razu smakuje tak "wegańsko"
Zrobiłam na urodziny syna tort bezowy, cynamonowy, z powidłem i orzechami włoskimi. Przepyszny, ale zamiast ładnych kawałków jedlismy paciaje, bo o ile góry bez były chrupiące, to doły gumowate i nieprzekrajalne. Co zrobiłam nie tak?
Komentarz
Jak się przebijesz przez tekst. Dużo fajnych przepisów na stronie, ale kobieta dla mnie mocno wodę leje, dlatego wolę korzystać z moich wypieków xD
Biszkopt na mące kukurydzianej, bo innej nie było
Niektórzy nie mogą mleka w dużych ilościach, więc miałam problem z kremem. Ubiłam masło z cukrem pudrem, dodałam masła nerkowcowego. Dobre, następnym razem spróbuję z margaryną, żeby w ogóle nie było mleka. Blaty nasączyłam połączeniem soku z limonki, wody i cukru. Też dobre Dodatkowo wkroiłam do środka cukierki "galaretki wiosenne" z czekoladą czy jakoś tak. Kremu wyszło mało, ale był ciężki i nie chciałam więcej dorabiać. Znalazłam jakiś marcepan, rozwałkowałam między 2 arkuszami papieru do pieczenia, udało się dość cienko. przykryłam tort. Robiony bez szczególnej okazji, więc jakoś bardzo się nie przyłożyłam do dekoracji i wykończenia.
Dość drogo to wychodzi, jakieś 70zł na składniki (ale ponad połowę kosztowało masło nerkowcowe i marcepan do dekoracji) za 15-20 porcji.
Jutro będziemy próbować, dam znać, czy dobre wyszło. Roboty rzeczywiście nie ma dużo. Ale jakby miał być ładny, to musiałabym poćwiczyć
Proporcje : biszkopt z czterech białek, 150g cukierków, 400g masła nerkowcowego i 200g zwykłego. Do nasaczenia dałam sok z 1 limonki z mala ilością wody i cukrem pudrem. Wyszedł niski tort średnicy 22cm. Da radę przykryć masa marcepanowa o wadze 250g.
Dałabym więcej limonki do nasaczenia. I biszkopt na innej mące. I zrobiłbym kilka dni wcześniej
malagala powiedział(a):
Nie wiem, jaki zrobić tort na swoja trzydzieche. Rodzina przyjeżdża w pierwszy dzień świąt...
Ja bym zrobiła taki, żeby mi smakował
Mi juz słodycze smakują .
Trzymam względnie figurę xD
Mogę zastąpić w maśle białko mleczne jakimś innym. Robię masło klarowane i dokładam białka. Tylko co dodać? Wodę z cieciorki odparowana??? Białko jaja kurzego w proszku? Lecytyne? Potem ubijam. Ma to szanse.
Mogę stopic czekolade weganska, połączyć z masłem orzechowym, schłodzić i ubić.
Też może wyjść.
nie chciała na maśle
Do tego były drobno krojone ananasy lub brzoskwinie i to był bardzo dobry tort
Mam wrażenie, że lepszy niż na maśle, bo miękki
Jedyne , co przeszkadzało ,to świadomość ,że margaryna nie jest zdrowa
Jest opcja kremu tradycyjnego z żółtek ubijanych z kawą albo kakao,ale ta opcja może mieć salmonellę w tle