Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

dynia

1356719

Komentarz

  • o,jak wspaniale,że ten wątek wypłynął!!!!!!
    =D>
  • edytowano wrzesień 2012
    mam 2 słoje puree z dyni,ale w ogródku czeka największa... :D

    ps.też bez cukru.....
    edit:dodałam
  • taaa ;) mam go w ulubionych ;)
  • Dynia przechowuje się nieźle w słoikach. Podstawa to nowe wieczka albo b. dokładnie umyte używane. Dynia łatwo się psuje, więc każde niedociągnięcie w tej kwestii spowoduje stratę przetworów. Przetwory robię od lat, jedyne, jakie mi się kiedyś pospuły to właśnie dynie. Nie miałam wtedy nowych wieczek, niby były umyte, wyparzone, a jednak... Później nie było już takich kłopotów. Nie dawałam nigdy ani soli ani cukru.
  • oj, w tym roku dyni mi nie starczy,żeby te przepisy zrealizować...
    za rok KONIECZNIE muszę wysiać więcej i różne gatunki.
  • Aga dostałam dynię od CIebie!!!! Piękna jest! Dziękuję!  :x
  • na zdrowie,mam nadzieję :)
  • Taja, pokażesz zdjęcie tej dyni?
  • eeeeeeeee, ale to nie ma co, kawał zwykłej olbrzymiej
    :D
  • pokażę! Tylko trochę ogarnę się z "rana" :)
  • Sprawa wygląda tak, że dziś u nas pada, wieje i jest kiepsko pogodowo. Więc zdjęcia trochę bure. Bo dynia jest piękna!


    @Jadwiga Ty nie zdjęcia pokazuj tylko przepis dawaj :P
  • a ja się uprzedziłam do ciast z dyni po tym, jak mi zakalec wyszedł.Boję się próbować.
    za to dziś zupa znowu :D
  • @agnieszkamama - się nie bój! Zakalec Cię nie ugryzie! ;-)
  • a macie jakiś pomysł na inną zupę niż ta Ani D. z porem i czosnkiem? Gdzieś słyszałam o takie z marchewką :)
  • znalazłam na necie i nam smakowała,wklejam(dodam,że nie miałam tych wypasionych przypraw)
    http://www.palcelizac.pl/przepis/49/zupa_z_dyni/
    można marchewkę dodać pokrojoną i ziemniaczki,żeby zupa nie była taka cienka,choć wychodzi baaardzo kremowa,mniam
  • @Taja - ja zazwyczaj robię taką "na lenia" zupę dyniową. W rondlu dużym przysmażam i podduszam cebulkę, wrzucam do tego marchewkę uciachaną w jakieś plasterki i dynie pokrojoną w kostkę, zalewam wodą i duszę aż się to miękkie zrobi. Potem miksuję i przyprawiam solą ziołową i papryką. Może być też imbirem trochę jak zimno na dworze. Na talerzu posypuję pestkami z dyni albo usieczoną rzeżuchą.
  • @Katarzyno coś w ten deseń chciałam zrobić. A że mam w domu ino marchewkę, dynię, czosnek, cebulę o przyprawy to muszę czarować z tego... o ile się zwlokę z łóżka, ale o tym zaraz napiszę w wiadomym wątku :(
  • o, jak Katarzyna pisze o rzeżusze,to ciekawe,czy posypana kiełkami byłaby dobra,ktoś próbował?

    a zupa z dyni-dla mnie hit sezonu!właśnie spałaszowałam porcję-wszystkie warzywa eko-z naszej uprawy :D
  • Ja dziś tez gotuję dyniową.
    Ciekawa jestem co wyjdzie:)

    Według przepisu Mańka...ale trochę biedniejsza, bom wszystkich składników nie miała:)

    I też odkrycie zrobiłam!

    Jaka ona pyszna na surowo
    :)
  • @Jadwiga, fajny Twój przepis, ale drożdżowe to mój kolejny kulinarny lęk(że mi się nie uda).
    Spróbuję chyba,ale jak mąż będzie w domu,żebym mogła się skupić tylko na cieście :D

    ps. napisz jak wyszło.
  • a co robicie z pestkami?
  • wygląda wypaśnie.....
  • edytowano wrzesień 2012
    Taja, ładna dynia, to Bambino najprawdopodobniej.
    Zupy można robić i z marchewką, np. dynia, 1-2 marchewki, 2 cebule, kilka ząbków czosnku, 2 ziemniaki. Zeszklić cebulę w garnku, dodać czosnek, ziele, liść, pokrojone warzywa. Taką zupę można zmiksować lub zostawić w kawałkach. U mnie dynia robi we wszystkich zupach za marchewkę, kroimy ją w kawałki i siup do gara.
    Pestki każdej dyni można jeść, ale nie każde się dadzą jeść. Bywają malutkie lub z bardzo twardą łupiną. Nie wszystkie pestki smakują tak samo, różne odmiany mają nasiona o nieco różniących się smakach.
  • Mam Hokkaido. Sezon czas zacząć. dotychczas się broniłam, że niby jeszcze lato i cukinia.

    Gucio. Czosneczek, dynia i jedziemy.
    To akurat jest najmilsza strona jesieni.
  • @Marcelina, a czy moja to tez hokkaido?
  • Wygląda jak.

    Jak koncert?
  • Obłędny.

    Zgłebiłam znowu wątek dniowy i wyczytałam, że hokkaido dusi się ze skórą, do zupy tez?
  • Do zupy ja obieram.
  • Do zupy też można ze skórką. Jak chcesz, to daj na początek kilka kawałków ze skórką i sprawdzisz, czy będzie Ci pasować.
  • @Jadwigo - ciasto wygląda świetnie, aż mam pokusę, aby je też wypróbować. :D
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.