Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

16869717374148

Komentarz

  • ewap powiedział(a):
    Czy śmietana kremówka z kartonu, otwarta w piątek, dziś nadaje się jeszcze do użycia ? Pachnie jak kremówka  :p muszę zrobić tort i stoi mi pół litra w lodówce... 
    @ewap a do kiedy planujesz ten tort przechowywać?(w sensie,że pozostałości tortu po imprezie)?
    Bo myślę, że w tej sytuacji 2 maksymalnie 3 dni.
    Chyba że zamrozisz od razu po imprezie.
    Podziękowali 1ewap
  • Jak radziła @mader spróbowałam śmietanki i smakowała normalnie więc użyłam jej do tortu :)
    @kasha nie ostał się ani kawałek więc problem z dalszym przechowywaniem z głowy :wink: 
    Podziękowali 1kasha
  • @Elunia ja układam w naczyniu żaroodpornym na przemian farsz taki jak do gołąbków i poszatkowana kapustę i zapiekam. Na koniec podlewam śmietanka słodka, bo tak też robię przy normalnych golabkach :) 
  • @Elunia dosłownie parę minut gotuję. Tak żeby minimalnie zmiekla. Potem to ładnie dochodzi w piekarniku.
  • edytowano września 2018
    Mam suszone pomidory,
    nie, nie w oleju

    do czego je mogę dodać, co z nimi zrobić?
    help

    edit. makaronów nie jemy
  • Mam duzo winogron, ale niezbyt duzych. Czy sok w sokowirowce wyciskany nie bedzie gorzki, jesli je wsadze z pestkami?
  • suszone można zemleć i przrechowywać dłuzej

    z mielonego proszku zrobić sos z celbulka, koperkiem lub natka
    na śmietanie
    taki sos pyszny do makaronu
    lub na ziemniaki- do tego jajo sadzone i pyszny piatkowy obiadek :)

    Podziękowali 1kasha
  • bez mielenia to namoczyć grzybki na kilka godzin
    pokroic drobno i ugotować sos, w małej ilości wody z cebulką
    (można zblendowac na gęsto)

    kromki czerstwego chleba kłaść na blaszkę, posmarować grzybami , posypać tartym żółtym serem i zapiec
    albo posmarorowąc blaty do pizzy keczupem, potem grzybki, inne dodatki: warzywa, kiełbaska, szynka itp + tarty ser

    smacznego 

    Podziękowali 1kasha
  • A buraki z papryką?  ;)
  • @Elunia , jak zmienisz zdanie, to dobry przepis mam...  :)
  • Sos paprykowo pomidorowy moim zdaniem jest pyszny. Pomidory przecierasz, jak na przecier/passatę, do tego wrzucasz paprykę oczyszczoną i pokrojoną w kostkę (czerwoną lub żółtą, zielona tu się nie nadaje, bo kolor z czerwonego i zielonego wyjdzie nieapetyczny). Można dodać też jedno jabłko dla wzbogacenia smaku. Dusisz do miękkości, a następnie blendujesz. Gotujesz do odpowiadającej sobie gęstości. Możesz dodać wyciśnięty czosnek i ulubione przyprawy ziołowe oraz sól i cukier do smaku.
    Dla mnie rewelacja, do makaronów, pizzy, do chleba. Proporcje ok. pół na pół, albo przynajmniej tyle przecieru, by papryka miała się w czym ugotować.
    Podziękowali 2babka4 In Spe
  • Robilam ciasto  na placki z jabłkiem z tego przepisu z dwóch proporcji i zamiast cukru waniliowego wsypalam hojnie cały proszek do pieczenia...  placku średnio zjadliwe :) wiec wsadzilam ponad połowę surowego ciasta do lodówki i rak siedzi od czwartku...  Macie pomysł ile i czego dodać, żeby zrobić z tego coś jadalnego? jakieś ciasto? 
  • Kupilam cały groch nie luskany. Czy to trzeba moczyć? Co można z tego zrobić? Smalec?
  • szukam przepisu na tort orzechowy- sprawdzony i bardzo orzechowy- posiadam orzechy włoskie tylko . 
  • Szukam przepisu na jabłecznik, na kruchym , bardzo kruchym cieście
    Te które robiłam do tej pory przestały mi smakowac
  • edytowano listopada 2018
    Szukam przepisu na sernik z białą czekoladą, który gdzieś niedawno mi tu mignął. Może ktoś pamięta, w którym to było wątku? 
  • Problem trochę nietypowy. Skusiłam się na naprawdę duży słój ogórków konserwowych, ze 2 razy większy od tych normalnych (żeby mieć duży słój, oczywiście :smiley: ) i okazało się, że ogórki są... takie sobie :disappointed: Miękkie i nieciekawe. Macie pomysł, jak je szybko zużyć, istnieje w ogóle jakaś potrawa z konserwowych?
  • Mam kryzys logistyczny po świecie w domu i potrzebuje treściwy i smaczny obiad. Piątkowy. Trzy małe dynie hokkaido. Mam. Ktoś coś? Lopatologucznie
  • @mamlu dziękuję! 
  • @Elunia, a może jacket potatos? Pieczone ziemniaki ze skórką, zawijane osobno w folię alumimiową lub(w mojej wersji) w papier do pieczenia. Potem rozkrawasz, podajesz z masłem i solą lub właśnie z grzybami, serem, warzywami z wody. 
  • Pierwsze słyszę, że babka ziemniaczana może być Z mięsem :o Ale nie piekłam.
    Podziękowali 1MAFJa
  • ola_g powiedział(a):
    Szarlotka rustykalna z moich wypieków? Jest pyszna, maślana, i krucha aż nieraz ciężko ją nałożyć @matka6 ;
    a zalinkuj, bo coś znaleźć nie mogę. 
    No chyba, że Ci chodzi o rustykalną tartę z jabłkami https://www.mojewypieki.com/przepis/rustykalna-tarta-z-jablkami
  • Dobra powtórzę się. Z dyń holkaido jak coś zrobić? (Zupę jak najprościej), mam tez do upieczenia schab. Chciałam zrobić ze śliwka . Ma ktoś przepis łopatologiczny? Jak ta kieszeń się robi np. Na sliwki? 
  • edytowano listopada 2018
    MAFJa powiedział(a):
    Dobra powtórzę się. Z dyń holkaido jak coś zrobić? (Zupę jak najprościej),

    Obrac dynie ze skory, wydrazyc miazsz, pokroic na osemki. Obrac cebule. Oskrobac marchewke.  Wrzucic razem do garnka, zalac woda, pogotowac ze 20 minut. Doprawic i zmiksowac na krem. Mozna podawac z grzaneczkami.

    Jako przyprawy ja dodaje pieprz, sol i gałke muszkatołowa.  Zestaw wg upodoban :)

    Zamiast cebuli moze byc por. Mozna tez dodac ziemnaka.
    Podziękowali 1MAFJa
  • Elunia powiedział(a):
    A kto piekł babkę ziemniaczaną ale bez mięsa?
    @Elunia, ja zawsze pieke bez miesa. Masa jak na placki ziemniaczane. Wylewam to na blaszke albo do naczynia zaroodpornego i pieke.


    Na spod i na wierzch mozna dac plasterki boczku. Mozna bez boczku, wtedy naczynie smaruje smalcem.  Na wierzch mozna dac skwareczki.
    Podziękowali 1Katia
  • Ale jak to obrać . Nie po to hokkaido kupiłam :-)
  • edytowano listopada 2018
    MAFJa powiedział(a):
    Ale jak to obrać . Nie po to hokkaido kupiłam :-)
    @MAFJa ja obieram. Ale też bym się ucieszyła, jakby ktoś mi potwierdził, ze nie muszę :)

    Czasem wkladam dynie do gorącego piekarnika, wtedy schodzi skora łatwiej.
  • Hokkaido gotuję i blenduję ze skórą.
    Podziękowali 3Amica madzikg Milamama
  • A cis innego niż zupa?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.