Nie wiecie może o ile mi wzrośnie rachunek za prąd skoro co 2 dzień 45 minut włączam piekarnik z termoobiegiem?
Zajadamy się zapiekankami z naczynia żaroodpornego... ziemniaki i warzywa z mięsem w różnych konfiguracjach w sosie śmietanowym..... mniam... Dzieci powiedziały że to lepsze jak batony
Zachcialo mi sie zupy ryzowej na boczku wedzonym. Ha, ale w sklepie sie okazalo, ze akurat maja tylko surowy. Lipa, co tu robic? A, mysle, kosci wedzonych wezme pol kilo, bedzie fajnie. Nastawilam zupe. Gdzies tak po 40 minutach Em zeszla z gory, pyta sie: "mamo, co ty gotujesz"?- Zupe ryzowa a co?- pytam. "Bo smierdzi strasznie" mowi Em. Okienko troche otworze, mowie. Nic to nie pomoglo. Zasmrodzilam cala chalupe. Mylam te kosci i wachalam i byly w porzadku ale w gotowaniu tak zaczely skunksić, ze leb urywalo. Maz, ktory niczego sie nie boi i wszystko zje - zjadl miseczke i odmowil wspolpracy. A taka byla dobra...z koperkiem.... Caly gar musialam wylac, wiecie gdzie. No, to tak z cyklu Rejczel gotuje.
Chciałam sprawdzić czy piekarnik, który mamy na wyposażeniu działa. Wzięłam najłatwiejszy przepis z neta (https://smaker.pl/przepis-idealna-babka-na-oleju,158720,dolcevita-in-my-kitchen.html) i wrzuciłam babkę do piekarnika. W przepisie jest, żeby go rozgrzać do 165 stopni. Przy tej temperaturze po 50 min babka w środku była surowa Podkręciłam temperaturę i po 20 minutach babka była dobra i smaczna, ale lekko spieczona z zewnątrz. No i teraz pytanie: czy piekarnik jest zepsuty? W sensie termostat nawala, czy możliwe, że przepis nie dopracowany. Może macie jakiś pomysł jak go sprawdzić. Po przebojach z ostatnim, który palił ciasto w ustawionej temperaturze 50 stopni mam dość. A marzy mi się zacząć coś piec
A moze to bylo tak, ze w takiej wysokiej temperaturze ciasto sie "zaparzylo" i przez tą upieczoną warstwę z wierzchu cieplo nie dotarlo do srodka tylko sie tak zatrzymalo. Jakbys nie dopiekla dluzej i nie podwyzszyla temperatury to by byl zakalec jak ta lala. W przepisach najczesciej jest spotykana srednia temp.pieczenia 180 ' C. Dziwne jest to 165....
Wrzucałam przepis wyżej, o nawiewie nic tam chyba nie ma... Z resztą w tej opcji piekarnik w ogóle nie chciał się nagrzać. W prawdzie z prawy wyszłam dawno, ale też mi się wydaje, że 165 to trochę mało. Może macie jakiś sprawdzony prosty przepis, co każdemu wyjść musi, żebym mogła znaleźć winnego A tym czasem spróbuję kolejnej babki w 180 stopniach
Ostatnio dwa razy robiłam torty na bazie blatów z tego ciasta - https://www.mojewypieki.com/przepis/tort-czekoladowo---malinowy czyli na 170 st i sie dopiekło, choc faktycznie piekłam kolo godziny. Ciasto tez na oleju. Moze te 5 st robi róznicę, a może jednak piecyk za słabo grzeje?
@Hope, ja mam taki piekarnik, ze zawsze ustawiam 20 stopni mniej niż w przepisie. Nawet nie raz wydluzam czas pieczenia, ale temperatura zawsze niższa. Teraz pieke pizze na 160 stopni.
Poratujcie Muszę przygotować ciasto/tort bez mąki i jajek. U mnie w domu nikt nie jest na nic uczulony i mam zerowe doświadczenie.
Poszukaj wątku z diety bez bez bez, tam byly jakies przepisy, albo w google wpisz ciasti weganskie bezglutenowe Ale sle niedawno zrobilam taki torcik: Spód jak na kulki kokosowo jaglane Anid na to jablka z galaretka na to znowu warstwa kaszy, na wierzch polewa z gorzkiej czekolady, bylo pyszne. Gdynym miala to jeszcze podkrecic dodaalabym ubita smietane z mleka kokosowego. Tyle ze to.ciasto bez pieczenia.
@PaniWiosna a posmarowałaś roztopionym masłem,przed nałożeniem farszu? Ono powinno być w smaku raczej bardzo delikatne,delikatniejsze niż francuskie. Może zbyt mocno ciasto przeschło przed nałożeniem farszu? Albo trafiło Ci się ciasto kiepskiej jakości,bo takie też bywają.
@kasha nie smarowałam. Ale w ogóle nie wiedziałam jak to pozwijać czy ułożyć jakieś kształty. Z ciasta francuskiego to łatwe, a to się w ogóle nie klei.
Komentarz
tak bardzo chciało mi się przypomnieć smak dzieciństwa, że przymknęłam oko na ten ocet
i smak ..... mniam
Zajadamy się zapiekankami z naczynia żaroodpornego... ziemniaki i warzywa z mięsem w różnych konfiguracjach w sosie śmietanowym..... mniam...
Dzieci powiedziały że to lepsze jak batony
(https://smaker.pl/przepis-idealna-babka-na-oleju,158720,dolcevita-in-my-kitchen.html) i wrzuciłam babkę do piekarnika.
W przepisie jest, żeby go rozgrzać do 165 stopni. Przy tej temperaturze po 50 min babka w środku była surowa
Podkręciłam temperaturę i po 20 minutach babka była dobra i smaczna, ale lekko spieczona z zewnątrz.
No i teraz pytanie: czy piekarnik jest zepsuty? W sensie termostat nawala, czy możliwe, że przepis nie dopracowany.
Może macie jakiś pomysł jak go sprawdzić.
Po przebojach z ostatnim, który palił ciasto w ustawionej temperaturze 50 stopni mam dość. A marzy mi się zacząć coś piec
W przepisach najczesciej jest spotykana srednia temp.pieczenia 180 ' C. Dziwne jest to 165....
Z resztą w tej opcji piekarnik w ogóle nie chciał się nagrzać. W prawdzie z prawy wyszłam dawno, ale też mi się wydaje, że 165 to trochę mało.
Może macie jakiś sprawdzony prosty przepis, co każdemu wyjść musi, żebym mogła znaleźć winnego
A tym czasem spróbuję kolejnej babki w 180 stopniach
czyli na 170 st i sie dopiekło, choc faktycznie piekłam kolo godziny. Ciasto tez na oleju. Moze te 5 st robi róznicę, a może jednak piecyk za słabo grzeje?
Nawet nie raz wydluzam czas pieczenia, ale temperatura zawsze niższa.
Teraz pieke pizze na 160 stopni.
Ale sle niedawno zrobilam taki torcik:
Spód jak na kulki kokosowo jaglane Anid na to jablka z galaretka na to znowu warstwa kaszy, na wierzch polewa z gorzkiej czekolady, bylo pyszne. Gdynym miala to jeszcze podkrecic dodaalabym ubita smietane z mleka kokosowego.
Tyle ze to.ciasto bez pieczenia.
Ono powinno być w smaku raczej bardzo delikatne,delikatniejsze niż francuskie.
Może zbyt mocno ciasto przeschło przed nałożeniem farszu?
Albo trafiło Ci się ciasto kiepskiej jakości,bo takie też bywają.
a rukola nie jest ostra (czy jest?) i sama może iśc do sałatki (czy nie?)