Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

15354565859148

Komentarz

  • Wlasny slaaaad. La la la la la laaa, la la la la lalalala la la.
  • ja dziś ugotowałam białą zupę, biały barszczyk z octem :o
    tak bardzo chciało mi się przypomnieć smak dzieciństwa, że przymknęłam oko na ten ocet

  • i bigos sprawiłam z kapusty , którą ukisiła moja mama 
    i smak ..... mniam
  • Narobilyscie mi smak. Chyba idę zrobić jajecznica na pomidorach że słoika. 
  • edytowano marca 2018
    Nie wiecie może o ile mi wzrośnie rachunek za prąd skoro co 2 dzień 45 minut włączam piekarnik z termoobiegiem?

    Zajadamy się zapiekankami z naczynia żaroodpornego... ziemniaki i warzywa z mięsem w różnych konfiguracjach w sosie śmietanowym..... mniam...
    Dzieci powiedziały że to lepsze jak batony  :p
  • Zachcialo mi sie zupy ryzowej na boczku wedzonym. Ha, ale w sklepie sie okazalo, ze akurat maja tylko surowy. Lipa, co tu robic? A, mysle, kosci wedzonych wezme pol kilo, bedzie fajnie. Nastawilam zupe. Gdzies tak po 40 minutach Em zeszla z gory, pyta sie: "mamo, co ty gotujesz"?- Zupe ryzowa a co?- pytam. "Bo smierdzi strasznie" mowi Em. Okienko troche otworze, mowie. Nic to nie pomoglo. Zasmrodzilam cala chalupe. Mylam te kosci i wachalam i byly w porzadku ale w gotowaniu tak zaczely skunksić, ze leb urywalo. Maz, ktory niczego sie nie boi i wszystko zje - zjadl miseczke i odmowil wspolpracy. A taka byla dobra...z koperkiem.... Caly gar musialam wylac, wiecie gdzie. No, to tak z cyklu Rejczel gotuje.
    Podziękowali 1madzikg
  • Co można dodać do pieczarek żeby były smaczne krokiety? Jakie macie tajniki dobrych krokietow?
  • Pieczarki udusic z duuuużą ilością cebuli. Posolić i popieprzeć. Nic więcej nie daję.
    Podziękowali 1blaekie
  • Chciałam sprawdzić czy piekarnik, który mamy na wyposażeniu działa. Wzięłam najłatwiejszy przepis z neta 
    (https://smaker.pl/przepis-idealna-babka-na-oleju,158720,dolcevita-in-my-kitchen.html) i wrzuciłam babkę do piekarnika.
    W przepisie jest, żeby go rozgrzać do 165 stopni. Przy tej temperaturze po 50 min babka w środku była surowa :(
    Podkręciłam temperaturę i po 20 minutach babka była dobra i smaczna, ale lekko spieczona z zewnątrz. 
    No i teraz pytanie: czy piekarnik jest zepsuty? W sensie termostat nawala, czy możliwe, że przepis nie dopracowany. 
    Może macie jakiś pomysł jak go sprawdzić. 
    Po przebojach z ostatnim, który palił ciasto w ustawionej temperaturze 50 stopni mam dość. A marzy mi się zacząć coś piec :) 
  • A moze to bylo tak, ze w takiej wysokiej temperaturze ciasto sie "zaparzylo" i przez tą upieczoną warstwę z wierzchu cieplo nie dotarlo do srodka tylko sie tak zatrzymalo. Jakbys nie dopiekla dluzej i nie podwyzszyla temperatury to by byl zakalec jak ta lala.
    W przepisach najczesciej jest spotykana srednia temp.pieczenia 180 ' C. Dziwne jest to 165....
    Podziękowali 1Hope
  • Wrzucałam przepis wyżej, o nawiewie nic tam chyba nie ma... 
    Z resztą w tej opcji piekarnik w ogóle nie chciał się nagrzać. W prawdzie z prawy wyszłam dawno, ale też mi się wydaje, że 165 to trochę mało. 
    Może macie jakiś sprawdzony prosty przepis, co każdemu wyjść musi, żebym mogła znaleźć winnego ;) 
    A tym czasem spróbuję kolejnej babki w 180 stopniach :D 
  • Ostatnio dwa razy robiłam torty na bazie blatów z tego ciasta - https://www.mojewypieki.com/przepis/tort-czekoladowo---malinowy
    czyli na 170 st i sie dopiekło, choc faktycznie piekłam kolo godziny. Ciasto tez na oleju. Moze te 5 st robi róznicę, a może jednak piecyk za słabo grzeje?
    Podziękowali 1Hope
  • @Hope, ja mam taki piekarnik, ze zawsze ustawiam 20 stopni mniej niż w przepisie.
    Nawet nie raz wydluzam czas pieczenia, ale temperatura zawsze niższa.
    Teraz pieke pizze na 160 stopni. 
    Podziękowali 1Hope
  • ja skracam czas pieczenia o 15 minut, czyli jak 45 to u mnie po 30 jest dobre. Rózne są piekarniki.
  • Czy da się zrobić ciasto ucierane takie zwykłe wielkości keksówki mając do dyspozycji dwa jajka i olej?
  • Poratujcie :smile: Muszę przygotować ciasto/tort bez mąki i jajek. U mnie w domu nikt nie jest na nic uczulony i mam zerowe doświadczenie.
  • Sernik na zimno moze??
    Podziękowali 1awia
  • Okazało się że mleko też opada :(
  • Elunia powiedział(a):
    no ten murzynek powyżej
    :D dzięki
  • awia powiedział(a):
    Poratujcie :smile: Muszę przygotować ciasto/tort bez mąki i jajek. U mnie w domu nikt nie jest na nic uczulony i mam zerowe doświadczenie.
    Poszukaj wątku z diety bez bez bez, tam byly jakies przepisy, albo w google wpisz ciasti weganskie bezglutenowe
    Ale sle niedawno zrobilam taki torcik:
    Spód jak na kulki kokosowo jaglane Anid na to jablka z galaretka na to znowu warstwa kaszy, na wierzch polewa z gorzkiej czekolady, bylo pyszne. Gdynym miala to jeszcze podkrecic dodaalabym ubita smietane z mleka kokosowego.
    Tyle ze to.ciasto bez pieczenia.
  • @uJa super! Dziękuję!
  • Banoffee pie w wersji wegańskiej, jest gdzies w necie przepis (bloga prowadzi facet). Mogę później wkleić link
  • @PaniWiosna a posmarowałaś roztopionym masłem,przed nałożeniem farszu?
    Ono powinno być w smaku raczej bardzo delikatne,delikatniejsze niż francuskie.
    Może zbyt mocno ciasto przeschło przed nałożeniem farszu?
    Albo trafiło Ci się ciasto kiepskiej jakości,bo takie też bywają.

  • Jest gdzies watek o potrawach bez glutenu i bez jajek, lub wielkanocne potrawy bez glutenu i jajek?
  • PaniWiosna powiedział(a):
    @kasha nie smarowałam. Ale w ogóle nie wiedziałam jak to pozwijać czy ułożyć jakieś kształty. Z ciasta francuskiego to łatwe, a to się w ogóle nie klei. 
    Baklawe zrób ;) 
    Podziękowali 1Milagro
  • Czy jak kupie jutro szpinak baby paczkowany to wytrzyma w lodówce do niedzieli bo wtedy będę robić s ałatkę?
  • A dlaczego nie? Tylko popatrz na termin...
    Podziękowali 1Aneczka08
  • Termin terminem, ale jak torebka sie spoci, to szpinak moze nadgnic, niezaleznie od terminu waznosci.
    Podziękowali 1Aneczka08
  • Eee te kupne salaty w pudełkach to i po 2 tygodnie mogą siedziec

    Podziękowali 1madzikg
  • no właśnie ja tych w torebkacjh i pudełkach  nigdy nie kupuje więc nie wiem, na razie problem rozwiązany bo szpinaku baby nie było w sklepie.

    a rukola nie  jest ostra (czy jest?) i sama może iśc do sałatki (czy nie?)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.