Drugue pytanie: dzisiaj upieke tarty i to beda takie konkretne typu z serem i kasza gryczana, z brokulami i kurczakiem itp. Jak je jutro byscie podgrzewaly w piekarniku, zeby byly zjadliwe, a sie nie wysuszyly tzn. w jakuej tempetsturse i ile czasu? Daliby rade na dwoch poziomach z termoobiegiem np.? Chcialabym,zeby byly przyjemnie cieple i dogrzane w srodku, nie jakies super gorace. Z tartami tez nie mam doswiadczenia, ale mam nadzieje, ze ciezko je spartolic
Co do tarty, to one raczej ciągnął wilgoć. Więc do następnego dnia ciasto może być mniej kruche, bardziej mokre. Nie byłabym się podgrzewania w piekarniku, ja nawet daje lekko na opiekanie, żeby właśnie znów zrobiły się kruche
Ale jak biszkopt zmieknie, to chyba dobrze, nie? Zrobi sie bardxiej tortowy, nie? @Dorotak? A co do tart napiszmi konkretnie ile grzejesz i w jakuej temp, plis
Ja bym dała na niższa temperaturę, ale dłużej. Mozna górę folia aluminiowa przykryć, zeby sie nie wysuszyło za bardzo. Robie ostatnio co tydzień tartę, ale używam gotowego ciasta, bo dobre i roboty prawie wcale.
Zrobiłam wczoraj na obiad jako dodatek pieczone warzywa, z brukselka wlasnie (zblanszowana): brukselka (w połówki), marchew, pietruszka, burak i troche ziemniaków. Pokropione olejem sezamowym i jakas indyjska mieszanka przypraw. Piekłam dosyc długo, tak z 50 minut w 180-200 stopniach, smakowalo.
A nie ilości się wtedy bardziej z zewnątrz? A w środku dalej surowa? A trzeba ją później jeżdżę gotować żeby zawijać? W się kisi? Wyjątkowo to danie przemówiło do mnie w moim ciążowym widzie smakowym.
Żeby się kosili bardziej równomiernie, przed umieszczeniem w zalewie wycinam głąb. Ale i tak środek jest delikatniej ukiszony. Nie szkodzi, bo to są już i tak za małe listki by zwijać i biorę je na surówkę. Gołąbki duszę w wolnowarze. Duszone z piekarnika też byłyby ok.
No to właśnie wiem co jutro kupię na rynku i co będziemy jeść w przyszłym tygodniu. Najbardziej przemawiają do mnie kiszonej kapusty z zmieniakami w srodku
Moja mama kisi główki kapusty przy okazji kiszenia kapusty. Wkłada całe główki na spód beczki i zasypuje poszatkowaną kapustą. Odgotowuje liście przed zawinięciem.
Marchewkę się super kisi jak się ją potnie obieraczki w takie długie chude paski. Kisi się szybko i jest wyjątkowo zgrabna np na kanapkę. I dla dzieci atrakcyjna.
@Elunia, jestem ciekawa Twoich wrażeń brukselkowych (z kiszonki). Mi nie podeszła, próbowałam kilka razy, ale jednak nie. A wszelkie kiszonki bardzo lubię.
Do brukselki ogólnie nic nie mam, pyszna jest pieczona, w potrawkach, gotowana. Ale kiszona - miała taki jad, no nie do zjedzenia dla mnie. A nie pamiętam, by jakieś kiszone warzywo mi nie smakowało...
Jak przygotować kotlety z piersi albo schabowe żeby nie były twarde? Jakaś ulomna jestem, zawsze wychodzą niedobre. W restauracji mieciutkie i dzieci wsuwaja. A w domu twarde i w zęby je kolą. Jakoś tak łopatologicznie?
Komentarz
Robie ostatnio co tydzień tartę, ale używam gotowego ciasta, bo dobre i roboty prawie wcale.
Wyjątkowo to danie przemówiło do mnie w moim ciążowym widzie smakowym.
Gołąbki duszę w wolnowarze. Duszone z piekarnika też byłyby ok.
Najbardziej przemawiają do mnie kiszonej kapusty z zmieniakami w srodku