Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1131416181947

Komentarz

  • Tak, ciastka układa się na blaszkę ( na papier do pieczenia ) a w dziurkę wkłada się landrynkę.
    Ja lekko kruszyłam, bo myślałam, że taki jeden duży cukierek się nie zdąży rozpuścić 
    :)). 
    Wyjść, wyszły ale nie były takie idealne - jak na fotkach w necie, może właśnie przez to wcześniejsze ich kruszenie . No nie przyszło mi do głowy, żeby kilka zrobić z całymi landrynkami ( siwizna mi wychodzi, więc czasem trybię jak blondi ;) )
    Teraz będę robić z całą landrynką.
    I chyba kupię w tym celu Bon Pari, bo wydają się mieć najlepsze kolory i są chyba najbardziej przeźroczyste ze wszystkich landrynek, więc okienka powinny wyjść takie "szklane"
  • Kruszenie nie  szkodzi na przejrzystość.
    Bon Pari nie są obtaczane w tym takim białym pyle cukrowym, więc rzeczywiście powinny dać dobry kolor i gładką szybkę. Tylko trzeba uważać, zeby temperatura pieczenia nie była za wysoka.
  • edytowano listopada 2012
    Też z robiłam z kruszonych, z takich jakby pudrowanych, a i tak "szybki" były klarowne i błyszczące.
  • a robi ktos takie miekkie jak torunskie? ( norymberskie)... ciekawam...
  • czy do tego domku to miod musi byc plynny? czyli o tej porze roku raczej sztuczny?
  • jeśli domek tylko do ozdoby to najtańszy miód jaki jest :)
  • Sorki laseczki, że się wtrącę, ale kropki szukamy. W ciążę powinna zajść, szczegóły w wątku pochwaleniowym. I żeby nie było, że tak bez sensu z butami w dyskusję weszłam, to na przejrzystość dobrze robi oblizanie/opłukanie cukru. I nie za długo w piekarniku, bo się bąblują. No.
  • Słuchajcie - kupiłam w tesco fajne foremki takie do pierniczków z okienkiem i
  • Sorki laseczki, że się wtrącę, ale kropki szukamy. W ciążę powinna zajść, szczegóły w wątku pochwaleniowym. I żeby nie było, że tak bez sensu z butami w dyskusję weszłam, to na przejrzystość dobrze robi oblizanie/opłukanie cukru. I nie za długo w piekarniku, bo się bąblują. No.
    już nie musi - In Spe się pochwaliła :)
  • Słuchajcie - kupiłam w tesco fajne foremki takie do pierniczków z okienkiem i chcę zrobić te witrażyki z szybkami. Zanabyłam już landrynki i poproszę o instrukcję użycia dla blondynki.

    Czy dobrze kumam, że ciastka układa się na blaszkę, w dziurkę wkłada landrynę (BTW całą czy kawałek???), i piecze w piekarniku?
    Ja używam zestawu różnej wielkości gwiazdek. Wykrawam większą, a w środku mniejszą. 

    Procedurę pieczenia mam taką, że układam na blaszce, podpiekam pierniki kilka minut, potem wyciągam, wkładam opłukaną landrynkę i wsadzam na dosłownie minutę - dwie do piekarnika, żeby się rozpuściło, ale nie zbąblowało. WYciągam, odczekuję aż zastygną i dopiero ściągam z papieru do pieczenia. 

    Landrynka nie za duża - mogą być cząstki - bo wtapia się w piernik i za gruba wychodzi.
  • Co wy  z tymi pierniczkami, jeszcze adwentu nie ma
    śnieg nie pada

    ba nawet deszcz nie dudni w rynnach

    nie ma atmosfery na pierniczkowanie

    może za tydzień, dwa, trzy ?
  • no ale ciasto musi 5 tyg. leżakować :D
  • a ja chciałam dziś piernika zastawić i..... zapomniałam kupić mleka! Nie będzie dziś piernika ;)
  • Nie moje  :)) ale fajne
  • a ja chciałam dziś piernika zastawić i..... zapomniałam kupić mleka! Nie będzie dziś piernika ;)
    Basja podasz przepis? pewnie już gdzieś wklejałaś, ale nie moge znaleźć.
  • A przy okazji to Twoje piękne zdjęcie z piernikiem. :-)
  • Przepis na 8 stronie jest :)
    W tym roku podwójną wersję robię, choć wychodzi ogromny to i tak zawsze wojna na koniec jest  o niego :D

  • http://www.dwiechochelki.pl/2011/12/ciastka-kruche-laseczki.html


    mi sie te podobaja a te witrazyki to normalnie bajer, że łał...............

  • Przyszłam się pochwalić, że zagniotłam ciasto na te pierniczki bezmleczne i bezjajeczne od Jadwigi. Powinno stać całą noc, ale chyba nie wytrzymię i wieczorem zrobię.................

    :\">
  • u w a g a
    pierniczki pyszne
    =D>
    nawet m.pochwalił,a on w kwestii smaków wymagający
    Jadwiga-dzięki
  • Moje pierwsze pierniczki (w życiu :D  )
  • edytowano listopada 2012
    Jedyny problem, na który napotkałam, to rozwałkowanie bardzo cienko ciasta,przez to moje trochę pokraczne powyrastały
  • Brawo!!!, a ja nadal nie wiem z jakiego przepisu będę piekła ....
  • Brawo!!!, a ja nadal nie wiem z jakiego przepisu będę piekła ....
    Ja tam mam zamiar z kilku co najmniej ;)
  • wczoraj zagniotłam z przepisu Aganiok, linkowany przez EmilięK.

    ciasto pachnie przepięknie i smakuje (na surowo oczywista;-) nieziemsko!

    Różni się od inych tym, że do ciasta dodaje się posiekane bakalie (ja przepuściłam przez maszynkę): migdały, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki.

    Jakby ktoś miał ochotę spróbować:

    http://wkuchniaganiok.blogspot.com/2010/08/chyba-powinnam-zaczac-od-piernikow.html

     

  • Pierwszą porcję już zjedli. Ale wyszły super z mąki razowej.

    :)
  • ojej.. chyba zanim sie na cos zdecyduje to Świeta miną..
  • Aniu - a który to przepis z razową?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.